Wat is wandelcoaching

Wandelcoaching of coaching in de natuur wordt steeds vaker ingezet bij de begeleiding van mensen. Wandelcoaching is absoluut niet zweverig, maar juist ‘down to earth’, heel praktisch en realistisch! De natuur kan een belangrijke bijdrage leveren aan het kernachtig benoemen van de hulpvraag, waar je als cliënt mee komt. Ook bij het vinden van de antwoorden, die altijd in jouw zelf zitten, is de natuur een krachtige spiegel. Het belangrijkste in wandelcoaching is dat jij jouw ‘ware natuur’ weer gaat (h)erkennen. Hier zijn we in de loop der jaren vaak van verwijderd geraakt. In wandelcoaching is of wordt de natuur je beste vriend.  

 

Uit Fins onderzoek is gebleken dat in de natuur zijn een sterke positieve helende werking heeft op mensen. Wandelen is sowieso goed en verbetert het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. Allemaal functies die we nodig hebben om zelfstandig te functioneren. De Natuur zit eigenlijk in onze genen. Veel mensen zijn er ver vanaf geraakt door ontwikkelingen in de huidige maatschappij. In de natuur kun je je weer verbinden met je eigen natuur en word je op verschillende vlakken gestimuleerd. Allereerst zijn er de zintuigen die maximaal gebruikt en geprikkeld worden. De geluiden, de kleuren, de geuren en de wind langs je huid, het draagt allemaal bij aan een groter bewustzijn van jezelf en de wereld.  Relativeren wordt versterkt, door een steeds veranderende omgeving. Beelden zeggen vaak meer dan woorden en kunnen  vastgeroeste (denk)patronen doorbreken. De natuur leert je wat acceptatie is. Heb je ooit een berk gezien, die een eik wilde worden? 

 

Enkele voordelen van wandelcoaching

  • In de natuur lijken "problemen" vaak wat minder zwaar.
  • Door naast elkaar te wandelen, verloopt de communicatie vaak soepeler.
  • Door letterlijk in beweging te zijn, kom je figuurlijk ook makkelijker in beweging.
  • De steeds veranderende natuurlijke omgeving werkt relativerend.
  • Houding en gedrag kunnen gemakkelijker worden gespiegeld.
  • Natuurlijke beelden die raken aan de eigen situatie worden sneller geïntegreerd.
  • Ontspanning en rust in en door de natuur bevordert het vermogen tot reflecteren.
  • Acceptatie van wat is blijkt in de natuur makkelijker te gaan. 
  • Herkenning van het eigen thema in de natuur beklijft sterker.

 

We gaan samen op pad en zijn samen onderweg. We onderzoeken jouw verhaal en gaan op zoek naar een thema of rode draad. Er komen vragen op en er worden vragen gesteld. We kunnen stilstaan op een bepaald punt van jouw weg en weer in beweging komen. Wat valt jou op in deze omgeving en kun je dit aan jezelf, je eigen situatie of je vraag koppelen? We werken met wat jij  waargenomen hebt. We gebruiken een andere vorm van weten. Kun jij jouw gebaande paden loslaten? Stap jij over het hek het open veld in?  Kun jij bij jezelf blijven én ruimte en vrijheid ervaren? We ervaren wat dit oproept, in jou wakker maakt en wat het je doet. We geven het tijd om door te werken en te integreren. Iedere wandeling is anders, iedere weg is anders en ieder inzicht zal anders zijn.

 

Door een aantal jaren geleden zelf een aantal sessies wandelcoaching te hebben gedaan heb ik mijn huidige roeping gevonden en is de naam van mijn onderneming - Het Open Veld - spontaan tot mij gekomen. 

'Wie wandelt, verandert.

Op ons levenspad zijn we altijd in beweging.'

- Anselm Grün -